Karpik w oleju

Re: Karpik w oleju

Postprzez majkimajk » Wt kwi 12, 2016 6:53 pm

Jeszcze tak nie próbowałem, nawet mi to przez głowę nie przeszło :) W najbliższym czasie spróbuję tak :D
majkimajk
 
Posty: 3
Dołączył(a): Wt kwi 12, 2016 6:45 pm

Re: Karpik w oleju

Postprzez btalifax » Wt kwi 26, 2016 6:20 pm

Składniki:

Karp

Olej

Sól

Pieprz

Cytryna

Cebula


Opis:

Pokrojonego w kawałki karpia zostawiamy na noc w marynacie zrobionej z cytryny, cebuli, soli i pieprzu.

Na następny dzień układamy karpia na blaszce do pieczenia ciasta i zalewamy olejem tak aby cały był przykryty.

Wkładamy do piekarnika (u mnie w 200 C na około 60 minut) temperatura zależy od piekarnika, trzeba uważać żeby olej nie palił rybki, a czas zależy od grubości karpia. Ma być rumiany :)

Smak niepowtarzalny!!! Ja nie przepadam za karpiem ale w ten sposób smakuje jak nie rybka. :)

Smacznego!!!

Ważne aby po upieczeniu nie zostawić rybki w oleju tylko natychmiast wyciągnąć i odsączyć na ręczniku papierowym, w tym roku zostawiliśmy żeby był ciepły i bardzo się "napił" :)
btalifax
 
Posty: 5
Dołączył(a): Wt kwi 26, 2016 5:41 pm

Re: Karpik w oleju

Postprzez Gość » Śr maja 11, 2016 10:07 am

Spotykają się dwaj jaskiniowcy:
- Cześć, australopitek!
- Nie jestem australopitek, tylko neandertalczyk!
- Gościu! Aleś ty zważniał przez ten milion lat! :)
Gość
 

Re: Karpik w oleju

Postprzez Ghottish » Pt maja 20, 2016 11:04 am

Karp w oleju jest okropny...
Ghottish
 
Posty: 9
Dołączył(a): Pt maja 20, 2016 10:58 am

Re: Karpik w oleju

Postprzez Shywar » Wt lip 12, 2016 2:21 pm

Bo karpiu w Oleju to nie powiem co mi się zdarzyło;/
Polecam skorzystać:) Fryzjer Warszawa oraz Radca Prawny Opole
Shywar
 
Posty: 3
Dołączył(a): Wt lip 05, 2016 11:19 am

Re: Karpik w oleju

Postprzez fransobolix » N lip 31, 2016 2:18 pm

Składniki:


Karp

Olej

Sól

Pieprz

Cytryna

Cebula


Opis:

Pokrojonego w kawałki karpia zostawiamy na noc w marynacie zrobionej z cytryny, cebuli, soli i pieprzu.

Na następny dzień układamy karpia na blaszce do pieczenia ciasta i zalewamy olejem tak aby cały był przykryty.

Wkładamy do piekarnika (u mnie w 200 C na około 60 minut) temperatura zależy od piekarnika, trzeba uważać żeby olej nie palił rybki, a czas zależy od grubości karpia. Ma być rumiany :)

Smak niepowtarzalny!!! Ja nie przepadam za karpiem ale w ten sposób smakuje jak nie rybka. :)

Smacznego!!!

Ważne aby po upieczeniu nie zostawić rybki w oleju tylko natychmiast wyciągnąć i odsączyć na ręczniku papierowym, w tym roku zostawiliśmy żeby był ciepły i bardzo się "napił" :)
fransobolix
 
Posty: 3
Dołączył(a): Wt lip 05, 2016 2:40 pm

Re: Karpik w oleju

Postprzez loniksax » Wt maja 23, 2017 6:41 pm

Składniki:
Karp

Olej

Sól

Pieprz

Cytryna

Cebula


Opis:
Pokrojonego w kawałki karpia zostawiamy na noc w marynacie zrobionej z cytryny, cebuli, soli i pieprzu.

Na następny dzień układamy karpia na blaszce do pieczenia ciasta i zalewamy olejem tak aby cały był przykryty.

Wkładamy do piekarnika (u mnie w 200 C na około 60 minut) temperatura zależy od piekarnika, trzeba uważać żeby olej nie palił rybki, a czas zależy od grubości karpia. Ma być rumiany :)

Smak niepowtarzalny!!! Ja nie przepadam za karpiem ale w ten sposób smakuje jak nie rybka. :)

Smacznego!!!

Ważne aby po upieczeniu nie zostawić rybki w oleju tylko natychmiast wyciągnąć i odsączyć na ręczniku papierowym, w tym roku zostawiliśmy żeby był ciepły i bardzo się "napił" :)
loniksax
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pn maja 22, 2017 6:43 pm

Re: Karpik w oleju

Postprzez kahtex » Pn cze 26, 2017 8:48 am

karp dzwonka 1 kg
mąka 3 łyżki
Sok z cytryny 4 łyzki
olej 1 szklanka
Cukier 1 łyżka
Papryka czerwona 2 szt
sól i pieprz do smaku
Woda 1/2 szklanki
Wykonanie:
Karpia sprawić, pokroić w dzwonki i natrzeć sokiem z cytryny i odstawić na godzinę.
Następnie karpia obtaczać w mące wymieszanej z solą i obsmażyć z obu stron na oleju
Ocet wymieszać z olejem, przyprawami i wodą, dodać pokrojone, oczyszczone papryki i gotować powoli około 10 minut.
Usmażonego karpia włożyć do wystudzonej marynaty i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Można przełożyć do słoików i zapasteryzować.
kahtex
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pn cze 26, 2017 8:14 am

Re: Karpik w oleju

Postprzez Ymerry » Cz wrz 07, 2017 3:47 pm

Nieważne jaki przepis. Ważne ze świetnie smakuje :-)
Ymerry
 
Posty: 3
Dołączył(a): Cz wrz 07, 2017 3:42 pm

Re: Karpik w oleju

Postprzez trawis » Cz sty 25, 2018 7:30 am

btalifax napisał(a):Składniki:

Karp

Olej

Sól

Pieprz

Cytryna

Cebula


Opis:

Pokrojonego w kawałki karpia zostawiamy na noc w marynacie zrobionej z cytryny, cebuli, soli i pieprzu.

Na następny dzień układamy karpia na blaszce do pieczenia ciasta i zalewamy olejem tak aby cały był przykryty.

Wkładamy do piekarnika (u mnie w 200 C na około 60 minut) temperatura zależy od piekarnika, trzeba uważać żeby olej nie palił rybki, a czas zależy od grubości karpia. Ma być rumiany :)

Smak niepowtarzalny!!! Ja nie przepadam za karpiem ale w ten sposób smakuje jak nie rybka. :)

Smacznego!!!

Ważne aby po upieczeniu nie zostawić rybki w oleju tylko natychmiast wyciągnąć i odsączyć na ręczniku papierowym, w tym roku zostawiliśmy żeby był ciepły i bardzo się "napił" :)

Mój ulubiony przepis :)
trawis
 
Posty: 2
Dołączył(a): Cz sty 25, 2018 7:26 am

Poprzednia strona

Powrót do Przepisy kulinarne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron