01.08.2012
Regionalne Święto Ryby w Iławie


W ostatnią sobotę czerwca przy iławskim amfiteatrze odbyło się Regionalne Święto Ryby. Impreza składała się z części wystawowo-promocyjnej, w której uczestniczyło Towarzystwo Promocji Ryb ze swoim firmowym stoiskiem, a także części konkursowej, która rozegrano w trzech kategoriach – konkurs kulinarny amatorów, konkurs wśród profesjonalistów i konkurs na zupę rybną z kociołka.

Po ubiegłorocznym konkursie, gdzie tematem głównym był szczupak, tym razem bohaterem był karp, natomiast zupa rybna komponowana była z filetów płoci, leszczy, szczupaków, okoni i karpi.
Nagrody i puchary ufundował Odział Terenowy ARR w Olsztynie.

W skład jury konkursów weszli znani i uznani przedstawiciele świata kulinarnego i nauki rybackiej:

  • dr Grzegorz Russak
  • dr hab. Małgorzata Woźniak – Wydział Nauk o Środowisku UWM Olsztyn,
  • prof. dr hab. Janusz Guziur – UWM Olsztyn,
  • dr hab. Aneta Andronowska - PAN Olsztyn Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności,
  • Jadwiga Spiel - Wydział Nauk o Żywności UWM w Olsztynie.

    Puchary poszły do rąk kucharzy:

  • Amatorzy: za karpia w porach,
  • Profesjonaliści: za karpia z suszonymi śliwkami w sosie podgrzybkowym,
  • Kociołek rybny: za pikantną zupę rybną po węgiersku.

    Na stoisku Pana Karpia, którego wyposażenie i funkcjonowanie sfinansowane zostało z projektu z PO Ryby 2007-2013, zwiedzający otrzymywali plakaty i ulotki promujące konsumpcję karpia. Dzieci uczestniczące w konkursach otrzymywały też baloniki, breloczki i książeczki oznakowane właściwymi logotypami UE.
    Dziękujemy serdecznie za współpracę przy organizacji imprezy w Iławie Departamentowi Polityki Jakości Warmińsko-Mazurskiego Urzędu Marszałkowskiego w Olsztynie, Gminie Miejskiej w Iławie, a także– Andrzejowi Dmuchowskiemu z Iławy. Kolorytu imprezie nadawał swoimi kulinarnymi gawędami niezastąpiony dr Grzegorz Russak, a także słynący z kreowania niezapomnianej atmosfery Profesor Janusz Guziur – Członek Honorowy TPR Pan Karp, z całą przesympatyczną olsztyńską ekipą ekspercką.

    powrót